Dobrodošao, ljubitelju rajčica...

Upute za uzgoj rasade by Volim rajčice

Poštovani ljubitelju/ljubiteljice rajčica ,

hvala na učlanjenju u klub ljubitelja ukusnih, sočnih, starinskih i egzotičnih rajčica. Trud koji se ulaže u uzgoj rasade i kasnije rajčica se višestruko vraća - što kroz same plodove, što kroz terapeutski učinak bavljenja vrtlarstvom. :)

Kako bi Vam to iskustvo uzgoja bilo što ugodnije i uspješnije, šaljem jednostavne upute za uzgoj rasade rajčice iz sjemena - stečene višegodišnjim iskustvom, no nikako konačne - svake godine se nauče i od legosa vrtlara neki novi trikovi. Uzgoj rasade nije bauk, vrlo je jednostavan, idealan i za dječje školske projekte. :) Pratite Volim rajčice za sve novosti!

Za dobru rasadu presudno je sljedeće: supstratsvjetlosttemperatura.

Sjeme rajčica se može sijati u posude - za uzgoj rasade, ili izravno u zemlju (naši stari bi rekli “pod motiku”). Sijanjem rasade u kući se dobiva prednost od nekoliko tjedana i više (raniji plodovi, dulje uživanje u rajčici), s obzirom da se sijati u zemlju može tek nakon što prođe rizik od mraza [može se i ranije u zaštićenom prostoru i sl.]. Ove upute će se temeljiti na uzgoju rasade u kućnim uvjetima, jer ona daje prednost i u kontinentalnim i u obalnim predjelima Hrvatske.

Kada sijati?

Generalno pravilo: sijati 6-8 tjedana prije presađivanja, odnosno zadnjeg rizika od mraza (temp u minusu). U nizinskoj kontinentalnoj HR se mrazevi znaju pojaviti do 1. svibnja, a rijetko i do 10. svibnja. Ukoliko imate plastenik, prilagodite vrijeme sjetve vremenu presađivanja u plastenik. Granična  temperatura za klijanje je iznad 19 stupnjeva C - stoga rasadu držite na sobnoj temperaturi.

Kada presaditi?

Presađuje se na otvoreno kad prođe rizik od zadnjeg mraza  - što ovisi u kojem ste dijelu HR. Možete uzgojiti više rasade i onda jedan dio presaditi ranije - npr. 15.4. (ja ih zovem “kamikaze” :)) - ako ne bude mraza takve biljke će imati 10-tak dana ranije plodove od onih posađenih početkom svibnja. Ako bude mraza - imate onaj ostatak rasade za presaditi kasnije :). Možete i dio presaditi ranije (1.-15.4.) u kante i staviti ispod nadstrešnice okrenute prema jugu - takve biljke će napredovati dobro, jer će sunce zagrijavati zemlju, a nadstrešnica će štititi od slabijih mrazeva.

U što sijati? Posuda:

Možete sijati u posebne plitice od stiropora (mogu se kupiti u poljoapotekama) - standardnih su dimenzija i s njima se lako rukuje, imaju rupice za ocijeđivanje na dnu i lako se vadi rasada. Možete i u čašice veličine onih od jogurta s izbušenim dnom. Ukoliko sijete u stiropor plitice:

  • možete sijati direktno u plitice s 40 ili 60 rupa (bez kasnijeg presađivanja/pikiranja)
  • prvo u plitice s npr. 104 i 160 rupa i onda ih presaditi/pikirati u plitice od 40 ili 60 rupa kad dobiju 2 para pravih listova
  • možete sijati u bilo kakve posude, pa onda pikirati kad narastu do 2 para pravih listova
  • imam loša iskustva s kartonskim tuljcima, i sl. - slabo zadržavaju vlagu i temperaturu - supstrat se suši i hladniji je, što dovodi do slabijeg razvoja korijena i rasade općenito

Supstrat (zemlja):

Kvalitetan supstrat je iznimno važan za rasadu rajčice. Važno je sijati u sterilni, odnosno što sterilniji supstrat. Nikako nemojte sijati u običnu vrtnu zemlju (jer u njoj ima patogena), nisi u zemlju u kojoj je već bio rasad rajčice ili druge biljke (potrošeni nutrijenti). Isprobao sam razne supstrate, ali najboljima su se pokazali Brill 5 i Klasman (nije plaćena reklama), no ako ih nemaju pitajte u poljoapoteci koji su najbolji za rasad rajčice.

Sjetva:

U posudu nasipajte supstrata do 80% popunjenosti kućice, zatim ga lagano nabijte. Staviti jednu sjemenku ako su manje kućice, ili po dvije ako su veće i ako ćete pikirati. Sjeme pokrijte s pola centimetra supstrata ili pijeska (pijesak dobro zadržava vlagu). Dobro pošpricajte i natopite sve kućice - najbolje onim raspršivačima vode za fajtanje/vlaženje rublja. Nakon toga možete prekriti sve prozirnom kuhinjskom folijom, kako bi se zadržavala vlaga i temperatura. Plitice postavite na prozorsko okno s južne strane, kako bi sunce zagrijavalo zemlju i kako bi kasnije biljke imale dovoljno svjetla. Čim sjeme proklija, maknite foliju.

Rasvjeta:

Ukoliko ne možete osigurati puno svjetla, IDEALNO je imati umjetnu rasvjetu: - neke od lampi za preporuku:

Učinak umjetne rasvjete je nevjerojatan - pojedinačno najjači faktor poboljšanja kvalitete rasade! Preporodio sam se i riješio 90% problema s rasadom otkad koristim rasvjetu. Ono što su SSD-ovi učinili za računala, to ovakva rasvjeta čini rasadi :)

Rasadu zalijevajte redovito, najbolje od dolje (supstrat upije koliko mu treba). Kad je rasada razvijena, ako ponekad i zaboravite zaliti jedan dan, ne očajavajte - malo  klonula rasada se brzo oporavi. Po nekima je to dobro - lagani stres motivira biljku na razvoj korijena. Ne pretjerujte sa stresom. :)

Najčešći problemi:

[1] Izduživanj- nakon nicanja, rasada se izdužila: ovo je potencijalno VRLO OPASAN problem, jer signalizira da rasada nema dovoljno svjetla. Manjak sunca u najranijoj fazi izaziva naglo izduživanje i kad se potroše zalihe energije iz sjemena (prva dva “lista” su zapravo polovice sjemenke - kotiledoni), a biljka nije razvila listove - ona se povija i ugiba. Svakako nabavite umjetnu rasvjetu - sada je vrlo jeftina i trajat će godinama, a rezultirat će zdravom i bujnom rasadom. Premještanje na sunčano okno u kući također može pomoći.

[2] Ljubičasti listovi/stabljika - neke sorte [indigo/crnih plodova] mogu prirodno imati ljubičaste listove i stabljike, no, ako nemate takve sorte, a  sva je rasada poljubičastila i najčešće usporila rast - to može biti znak slabije apsorpcije fosfora najčešće zbog hladnog supstrata, odnosno temperature. Premjestiti rajčice na toplije, odnosno višu sobnu temperaturu. Takve rajčice se oporave već za tjedan dana nakon presađivanja u vrt.


Za ostala pitanja, slobodno pitajte na: FB page, mail, …. 

Šaptač Rajčicama

www.volim-rajcice.com

facebook.com/volim.rajcice/

Set Descending Direction

88 Item(s)

Set Descending Direction

88 Item(s)